Frequently Asked Questions - Συχνές ερωτήσεις
show all
hide all
-
Πότε είναι η καλύτερη εποχή για φυσικοθεραπεία; Χρειάζεται δύο φορές το χρόνο;
Φυσικοθεραπεία κάνουμε όταν πονάμε, ανεξάρτητα από την εποχή. Επίσης εάν ο φυσικοθεραπευτής το κρίνει αναγκαίο, μπορεί να γίνεται επανέλεγχος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Συχνά ακούμε ότι πρέπει να γίνεται δύο φορές τον χρόνο. Η άποψη αυτή δεν έχει κάποια επιστημονική βάση και κακώς έχει υιοθετηθεί και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίθετα δημιουργεί εξάρτηση από την φυσικοθεραπεία με αποτέλεσμα ο ασθενής να είναι επιρρεπής στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων.
-
Η ακτινογραφία δείχνει πολλά άλατα. Είμαι καταδικασμένος να πονάω πάντα;
Σαφώς και όχι. Οι απεικονιστικές εξετάσεις μας δείχνουν τη δομή του σώματος όπως είναι αυτή τη στιγμή, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα του ασθενή. Ο πόνος όμως και ο τρόπος που τον βιώνει ο καθένας είναι κάτι περισσότερο περίπλοκο.
Έτσι συχνά βλέπουμε ασθενείς με "κακές" ακτινογραφίες να μην πονούν καθόλου, ενώ κάποιοι άλλοι, ακόμη και νεαρότερης ηλικίας με πολύ "καλύτερες" ακτινογραφίες να βιώνουν δυνατούς πόνους.
Ο πόνος σχετίζεται με διάφορους παράγοντες όπως τραυματισμούς, φλεγμονώδεις διεργασίες, καταστάσεις που επιβαρύνουν τον ψυχισμό του ανθρώπου κλπ. οι οποίες δε φαίνονται πάντα στις εργαστηριακές εξετάσεις.
Τα τελευταία χρόνια έρευνες έχουν δείξει ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ο χρόνιος πόνος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πάθηση και όχι απλά ως σύμπτωμα.
Τα στοιχεία αυτά έχουν αλλάξει τελείως την αντίληψη που είχαμε έως τώρα για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου. Επειδή λοιπόν θεραπεύουμε ασθενείς και όχι ακτινογραφίες, η σωστή κλινική αξιολόγηση και η επιλογή κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου αποτελεί τη βάση της αποκατάστασης, ανεξαρτήτως των "αλάτων" που αυτός έχει (τα οποία ονομάζονται οστεόφυτα, δεν έχουν σχέση με το αλάτι και φυσικά δεν σπάνε όπως συχνά και λανθασμένα ακούμε).
-
Όσο περισσότερα μηχανήματα χρησιμοποιούνται στη φυσικοθεραπεία τόσο πιο αποτελεσματική είναι;
Φυσικά και όχι. Τα μηχανήματα που συχνά χρησιμοποιούνται στη φυσικοθεραπεία, όπως η ηλεκτροθεραπεία, οι υπέρηχοι κ.α. εφαρμόζονται μόνο για την ανακούφιση από τον πόνο και συνήθως στο οξύ στάδιο της πάθησης. Δεν αποκαθιστούν δηλαδή την αιτία της δυσλειτουργίας παρά μόνο το σύμπτωμα.
Η φυσικοθεραπεία όμως είναι κάτι περισσότερο από αυτό.
Στηρίζεται στη λήψη ιστορικού, στην κλινική αξιολόγηση του ασθενή και στην επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος. Το τελευταίο είναι εξατομικευμένο, απαιτεί την ενεργητική συμμετοχή του ασθενή και περιλαμβάνει πέρα από μηχανήματα, τεχνικές με τα χέρια του φυσιοθεραπευτή και θεραπευτική άσκηση.
Η ταύτιση της φυσικοθεραπείας με την ηλεκτροθεραπεία και τα μηχανήματα υποβαθμίζει την ποιότητά της, μετατρέπει τον φυσικοθεραπευτή σε χειριστή μηχανημάτων υποβαθμίζοντας έτσι την κλινική του ικανότητα και τελικά στρέφεται ενάντια στον ασθενή.